Пълнозърнести мъфини с ягоди и банани
Страхотни пълнозърнести кексчета с плодове и кисело мляко.
Необходими продукти:
Сухи продукти:
- 2,5 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- ¾ ч.ч. кафява захар
- 2 ч.л. сода за хляб
- ¼ ч.л. бакпулвер
- ¼ ч.л. сол
- 2 ч.ч. едро нарязани пресни ягоди/боровинки/малини или каквито плодове желаете
Течни продукти:
- 1 голямо яйце
- ¾ ч.ч. нискомаслено кисело мляко (вместо него можете да използвате 1 ч.ч. нискомаслено прясно мляко + 1 ч.л. оцет. Оставете сместа да престои 5 мин. и използвайте ¾ ч.ч. от нея)
- 2/3 ч.ч. рапично олио
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 2 узрели банана, намачкани (ако бананите не са достатъчно узрели, можете да ги сложите в микровълновата фурна за 30-40 секунди и след това да ги намачкате)
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната до 190°С.
2. Намажете с рапично олио формичките за мъфини.
3. Смесете сухите продукти и внимателно замесете в тестото нарязаните ягоди. Уверете се, че парчетата ягоди са обгърнати хубави от тестото, за да не потънат надолу, когато се пекат мъфините.
4. В отделна купа разбийте течните съставки заедно с намачканите банани.
5. Смесете течните и сухите съставки и внимателно ги омесете с лъжица, докато се смесят добре. Не прекалявайте с разбъркването, защото мъфините ще бъдат твърди.
6. Напълнете формичките за мъфини с тестото до ръба. Отгоре сложете резенче ягода за украса.
7. Печете 20 мин., докато мъфините станат готови (проверете дали са се опекли, като ги прободете с клечка за зъби. Ако излезе суха, значи са готови).
8. Поръсете мъфините с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ